De Kerstslaper

Omdat dit jaar kerstmarkten verboden zijn gingen ze in Veurne koortsachtig op zoek naar alternatieven. Visit Veurne, zeg maar de diensten cultuur en toerisme samen, wou hun bewoners toch iets aanbieden tijden de feestdagen. Zo kwamen ze op het idee van de literaire wandeling die iedereen in eigen bubbel kan doen.

Ergens diep in de tweede helft van oktober kreeg ik van hen de vraag of ik een kerstverhaal wou en kon schrijven en een tekenaar zoeken. En of de deadline van 27 november haalbaar was. Lichte paniek want inspiratie komt niet zo meteen. Ook tekenaars zijn niet altijd onmiddellijk vrij.

Maar goed. Wat heen en weer gemaild en daaruit kwam het idee naar boven om iets te doen rond de ‘Veurnse Slaper’. Een term daterend uit de middeleeuwen die slaat op de renteniers van Veurne die wat langer in bed konden blijven dan de werkende mens. ‘De Kerstslaper’ is geen historisch verhaal geworden, het ‘slapen’ en ‘rentenieren’ waren de inspirerende woorden voor mijn fantasie.

Een grote uitdaging, en nieuw voor mij, was de vorm. Het verhaal wordt verdeeld over 14 panelen die langsheen een wandeltraject van ongeveer anderhalf uur staan. Ik gaf mezelf de opdracht om ieder fragment spannend genoeg te houden zodat de wandelaar niet rechtsomkeer maakt. Bovendien was er ook de grote beperking van het aantal woorden vanwege leesbaarheid, grootte paneel en vooral de tekening.

Ondertussen werd de literaire wandeling reeds aangekondigd. Vanaf 11 december wordt de markt van Veurne het startpunt waar de folder met het wandeltraject bij de Dienst Toerisme afgehaald kan worden. Om helemaal in the mood te komen tijdens het schrijven heb ik voor dit kortverhaal een speciale sfeer gecreëerd die helemaal past bij het gegeven. Met potlood schreef ik de teksten neer in een mooi schrift van Moleskine en dat grotendeels bij kaarslicht. Binnenkort komen daar nog foto’s van de panelen en locaties bij. Veel plezier tijdens het wandelen, lezen en kijken.

Aan het bewerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close